4 важни съвета за развитие на детския Говор, Език и Комуникация

4 важни съвета за развитие на детския Говор, Език и Комуникация

Езиково-говорно развитие

4 важни съвета за развитие на детския Говор, Език и Комуникация

Годините на ранното детство са изключително динамични във всички области на детското развитие и е страхотно преживяване да се наблюдава отстрани, особено за такива ентусиасти като нас логопедите 🙂 Това е период, в който децата учат ТОЛКОВА МНОГО всеки ден, включително и как да говорят. Сега бебешкото бъбрене се превръща в истински думи! Но този период може да е истинско предизвикателство, както за детето, така и за вас, защото много често малкото дете разбира много повече неща, отколкото може да изкаже и понякога се стига дори до сълзи.
В тази връзка се сещам за една случка с братовчед ми, който беше на около 3г. Бяхме при баба ни на село и той казва нещо такова: „Икам пакая!“ и всички първоначално решаваме, че иска да отиде до тоалетната и дружно го подканяме да не се бави и да отива, където трябва. :)) Той, обаче не помръдва и отново „Неее! Икам пакая!“, Вече по-сериозно му се казва да направи каквото трябва! Той, обаче, пак неговата и всъщност и той, и възрастните взеха да се изнервят от ситуацията, докато най-накрая детето не се приближи до една огромна мотика! Искал и той да „копае“ в градината, но ни отне известна енергия, докато се разберем! Точно в този момент детето демонстрира несъвършения си говор, чрез който се опитва да предаде своите желания и мисли, които са напълно ясни и обмислени. Този процес е напълно нормален и следва ние възрастните да помагаме с всички сили.

Ето четири неща, които може да направите, за да подпомогнете детето в неговото говорно, езиково и комуникативно развитие:

 

ЗАБАВИ ТЕМПОТО

Може да изглежда очевидно, но забавете темпото. Ежедневието ни може да стане доста натоварено и забързано на моменти, дотолкова, че вечерта трудно да успеем да си спомним всички неща, които сме направили през деня, просто защото сме ги направили със скоростта на светлината. Постарайте се да забавите темпото и наистина да говорите на детето по време на малките ежедневни задачи. Децата учат езика всеки ден, във всеки момент. Смяната на памперс, времето за къпане, времето за приготвяне на храната и по време на хранене….това са едни от най-добрите моменти да забавите и да говорите на детето. Точно в тези моменти то учи най-много!   Също, забавете скоростта, с която говорите на детето. Някои родители инстинктивно усещат тази нужда на детето, но по-голямата част говорят доста бързо и понякога неясно или с несъобразено сложни думи. Особено, когато детето изпитва известни трудности с проговарянето, по-бавният и ясен говор е от критично значение за тях. Представете си само, ако вие учите чужд език и се срещнете с някой, който започва да ви говори бързо или използва прекалено сложни думи за нивото ви….никак няма да ви е лесно, нали? Затова…..забавете темпото 🙂

 

СЛЕЗ НА НИВОТО НА ОЧИТЕ

Ако се замислите и се погледнете отстрани ще забележите колко често подхвърляте думи към детето, докато сте с гръб към него или докато то е с гръб към вас. Това се случва отново заради забързаността ни да направим нещо и да говорим на детето, докато го правим, забавете темпото 🙂 Ако искате детето да научи езика и да стане добър комуникатор, то трябва да предвидите време, за да спрете, да погледнете детето и когато е възможно да клекнете и да сте на неговото ниво. Тази стратегия аз я използвах най-често, когато усещах, че предстои драма на площадката или в магазина с 2-3 годишната ми дъщеря. Така ѝ помагах да се концентрира по-добре върху мен и моето послание към нея. Това помага да се елиминират всички възможни разсейващи неща като играчки, шум или други деца.

 

ИЗЧАКАЙ

Ще обърна внимание на времето за изчакване – свикнали сме да получаваме всичко….бързо. Много бързо можем да задоволим всяка наша нужда от информация, а почти инстантния достъпът до информация през google на мобилния телефон не ни помага. Но децата ни не учат така. Те имат нужда да им помогнем, имат нужда да ги изчакаме да отговорят, имат нужда от малко време, в което да помислят. Когато задавате въпрос, изчакайте. Когато ги помолите да направят нещо, изчакайте. Когато нещо ново навлиза в живота на детето, било нова дума, играчка, ситуация или човек, е необходимо да осъзнаем като възрастни, че често ги лишаваме от възможността те самите да вземат участие в процеса на учене, защото сме прекалено заети и предпочитаме да свършим ние работата, а те да гледат отстрани и след това да смятаме, че детето вече знае какво се прави и точно как – та нали току що сме им показали как точно се играе с играчката – да, но сме ги лишили от ценния момент на откривателството и ученето.
Затова, изчакайте …..и се насладете на момента, наблюдавайки как детето ви учи!

 

ЗАПОЧНЕТЕ ДА СИ ОБЩУВАТЕ

Доста често в практиката ми се случва да се срещам със семейства, които не са наясно с приоритетните дейности за възрастта на децата им – или ги учат на неща, които са за много по-големи деца или тотално подценяват децата и не им позволяват неща, които отдавна е трябвало да са усвоили като умения и знания.
Най-често се забраняват дейности с ножици и ножове с идеята, че са остри и опасни, но….като всяко ново начинание и тези, „опасните“, си имат определени стъпки в усвояването. Когато говоря за рязане с ножица, то първата такава трябва да е детска и обезопасена, не става въпрос за онази голямата и остра ножица, която възрастните използват. За ножа е същото, първо е добре да се започне с нож за хранене, с който да се маже филия или бисквитка….не е толкова страшно, нали? Но ползите за детето ще са огромни!
От другата страна на медала са тези семейства, който съвсем добронамерено се захващат с обучението на детето да чете и пише….на 4-4,5 години. Не ги обвинявам, четенето и писането са издигнати на пиадестал, като символ на успеха и всеки загрижен за детето се опитва да сподели това знание с него. И те наистина са важни, но не и на тази възраст! Преди да започнете да изпитвате детето на буквите, имате да свършите много друга работа. Нека буквите, цифрите, цветовете бавно да навлязат в речника на малкото дете, като не ги поставяте за цел, а се доверите на естествената любознателност на децата и общуването помежду ви. Говорете за всичко наоколо, което привлича вниманието на детето, задайте му въпроси и изчаквайте отговора, внимателно насочвайте играта и собствените си движения, повтаряйте любими моменти, толкова, колкото ви е приятно и забавно. Забавлявайте се заедно!
Така че спрете да изпитвате и започнете да си общувате!
 
Тези стратегии са част от програмата за обучение на родители на деца със закъсняващо проговаряне от 0 до 5 год. It Takes Two To Talk на канадския център Hanen. 
Споделете този пост: